Gedragstherapie

Waarom is er tegenwoordig zoveel vraag naar gedragstherapie voor honden?


In het verleden waren honden dieren die op het erf liepen, huis en haard bewaakten en de restjes van tafel mochten eten.

Hoezo, mag niet?
Hoezo, mag niet?
 Tegenwoordig zijn honden een onderdeel van het gezin geworden. De eisen die tegenwoordig gesteld worden aan honden zijn veel hoger dan in het verleden. In het verleden was een hondenbeet door de hond van de buren je eigen schuld, je wist toch dat die hond “vals” was. Tegenwoordig wordt diezelfde hond bij de politie aangegeven, samen met de eigenaar. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je jouw hond even op straat schopt om zijn behoeften te doen, je zult nu aangelijnd met poepzakjes samen met je hond dat ommetje moeten maken.
Het is ook zo dat veel probleemgedrag ontstaat uit natuurlijk gedrag van de hond. Bijvoorbeeld een herder blaft, daar is hij voor gefokt. Maar in een woonwijk is dat niet altijd gewenst. Het najagen van katten door terriërs is volkomen normaal, maar wordt door de buren niet altijd gewaardeerd!
Ook vinden wij het tegenwoordig belangrijk dat de hond gelukkig is. De opvoeding met behulp van de krant een slipketting is echt niet meer van deze tijd.
Maar over wat daar nu voor in de plaats is gekomen is niet altijd even duidelijk. Er zijn ongelofelijk veel boeken op de markt, het internet staat vol met tips en de televisie zendt volop programma’s uit met de “beste opvoedmethode”. In deze zee van informatie is het niet eenvoudig om jouw eigen methode te vinden. In sommige gevallen laat men het er dan maar helemaal bij zitten. Of de hond wordt opgevoed alsof het een mens is.
Door al deze onduidelijkheden ontstaan soms problemen. Niet iedere hond is in staat om goed om te gaan met de vrijheden die er tegenwoordig gegeven worden. Niet iedere hond kan zich redden in een gezin met veel drukte, weinig tijd voor de hond en onduidelijke regels. Ook weten mensen soms niet meer wat een hond eigenlijk nodig heeft. En als er dan grenzen overschreden worden die echt niet meer getolereerd kunnen worden is het niet altijd eenvoudig om de juiste weg terug te vinden.

Gedragsproblemen

Er zijn veel gedragsproblemen waarbij een gedragstherapeut een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het probleemgedrag. Bv:
  • Uitvallen aan de lijn.
  • Niet alleen kunnen zijn.
  • Agressie naar mensen en dieren.
  • Najagen van fietsers, katten of paarden.
  • Angst voor vuurwerk of onweer.

Hoe gaat de therapie in zijn werk?


De therapie start met het invullen van een uitgebreide vragenlijst. Deze lijst dient als basis voor het vraaggesprek. Tijdens dit gesprek wordt de diagnose gesteld. Daarna volgt de uitleg van het behandelplan. Dit behandelplan krijg je in de navolgende dagen per email toegestuurd. Na ongeveer twee weken volgt dan een telefonische evaluatie.

Alles op een rijtje:


  • Invullen en opsturen van de vragenlijst.
  • Het intakegesprek.
  • Het stellen van de diagnose.
  • De uitleg van het behandelplan, welke schriftelijk wordt opgestuurd.
  • Telefonische nazorg.
  • Eventueel nog verdere nazorg in de vorm van (privé)training.
De kosten van de gehele therapie bedragen € 100,- voor het gehele traject. Dit is inclusief 1 groepstraining. Boven de 10 kilometer komt er nog € 0,25 per kilometer bij.

Kynologisch Adviesbureau Carlian Brauckmann, met respect voor hond en baas