Hitteplan voor de hond

Met mooi weer is het heerlijk om lekkere lange wandelingen met je hond te maken. Maar je moet wel rekening houden met de warmte. Honden zijn niet gebouwd op warmte. Sommige rassen kunnen er beter tegen dan anderen, maar iedere hond zal toch rustig aan moeten doen als het echt warm is.  Honden hebben nauwelijks mogelijk heden om te zweten, alleen de voetzolen bevatten zweetklieren. Hun koelsysteem bestaat voornamelijk uit hijgen. Door te hijgen kunnen ze hun temperatuur een beetje reguleren. Hier volgt een hitteplan voor de hete zomerdagen.

Wat tips om de hete dagen goed door te komen.

  • Verzin wat leuke denkspelletjes om je hond bezig te houden. Door met een balletje of speeltje te spelen met de hond is de kans groot dat hij over zijn grenzen gaat. Het balletje is zo belangrijk dat hij vergeet dat hij het warm heeft. Dus even geen ren- en stoeispelletjes. Je kunt wel wat denkspelletjes doen, een hondenpuzzel of een nieuw trucje aanleren.
  • Plan je wandelingen vroeg in de ochtend of wat later op de avond. Laat je balletje thuis en geef je hond lekker de tijd om uitgebreid te snuffelen. Volg eens een andere route en neem daar de tijd voor. Zo komt hij ook voldaan thuis. Neem een flesje water mee voor onderweg en doe zelf ook lekker rustig aan. Ga niet uitgebreid met hem wandelen als het warmer is dan 25 gr. Als je een hele drukke hond hebt dan hou je hem gewoon een keer aangelijnd.
  • Zorg ervoor dat er een koele plek voor de hond beschikbaar is. Zet bijvoorbeeld de deur naar de hal of de badkamer open. De meeste honden vinden de koude tegelvloer heerlijk om op te liggen. Een koele plek in de tuin, lekker onder de bomen is ook prima. Honden gaan vaak verliggen, ze zoeken dan een nieuw koel plekje om hun buik en liezen af te koelen. Dit is normaal, dwing ze niet om op één plek te blijven liggen. Er zijn verschillende soorten verkoelingsmiddelen verkrijgbaar, zoals een koelmat of een koelband. Ook een fles met koud water in de mand kan al helpen.
  • Als de hond veel hijgt verbruikt hij ook veel vocht. Zorg ervoor dat ze voldoende drinken. Je kunt buiten een grote waterbak neerzetten, veel honden vinden dat erg lekker. Je kunt ook wat extra water over de maaltijd doen, dan krijgen ze ook wat extra vocht binnen. Je kunt ook zorgen voor hondenijsjes. Vries wat bouillon in als ijsblokjes en geef dat om op de knabbelen. Ook een worteltje uit de ijskast is vaak erg lekker. Wees wel voorzichtig met ijsjes, teveel kan zorgen maag- en darmklachten.
  • Er zijn hele leuke zwembadjes voor honden te vinden. Laat ze daar lekker in pootjebaden of wat rondspetteren.

Avondwandeling op het strand

Waar moet je voor oppassen

  • Het lijkt een open deur, maar toch gebeurt het nog steeds te vaak. Laat je hond nooit in de auto zitten met warm weer. Een auto die in de zon staat warmt binnen een paar minuten op tot een hete oven. Ook met het raam op een kiertje. Zelfs in de schaduw loopt de temperatuur heel snel op.
  • Hou er rekening mee dat de hond lager bij de grond staat, de stralingswarmte van het asfalt kan voor een kleine hond al teveel zijn. Ook het asfalt zelf kan brandwonden aan de poten geven als het echt heet is.

Pas ook op met fietsen later op de dag. Soms is het asfalt nog behoorlijk warm. En de hond kan dan zijn temperatuur niet verlagen door zijn voetzolen. Dit geldt ook voor het strand, het zand kan erg heet worden.

Wat te doen als hij onwel wordt:

Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, het kan toch een keer voorkomen dat je hond oververhit raakt. Hij gaat dan liggen en wil niet meer opstaan. Hij hijgt heel erg en is erg sloom. Ook kunnen ze gaan braken of kwijlen. In het ergste geval kunnen ze zelfs buiten bewustzijn raken. Als dat gebeurt kun je het beste contact opnemen met de dierenarts. Verder kun je zelf de volgende dingen ondernemen:

  • Leg, indien mogelijk, de hond zo snel mogelijk op een koele plek.
  • Controleer de temperatuur van de hond. De temperatuur mag niet boven de 40 gr. uitkomen.
  • Koel de poten, buik en liezen af met lauw water. Gebruik geen ijskoud water, hierdoor sluiten de kleine adertjes in de huid zich onmiddellijk af en kan de huid nog geen warmte afgeven.
  • Geef kleine beetjes lauw water. Niet teveel ineens omdat de hond dat vaak onmiddellijk weer uitbraakt.
  • Gebruik natte handdoeken om de hond op neer te leggen. Leg de handdoeken niet over de hond heen, dat isoleert en zorgt ervoor dat de warmte niet weg kan.
  • Als je het niet vertrouwt bel onmiddellijk de dierenarts. Een heftige oververhitting kan behoorlijk wat schade aan de organen, zoals de nieren, veroorzaken.

En verder:

Geniet gewoon lekker van het warme weer, samen met je hond. Lekker chillen in de schaduw op het terras, zelf een koel glas drinken en je hond een lekker hondenijsje. Rustige, lome wandelingen in de schemering. Samen even rusten en luisteren naar de vogels. De hond heeft de tijd om even alle laatste snufjes op te doen en op zijn gemak de omgeving te  verkennen. Of een strandwandeling als alle badgasten vertrokken zijn. Even afkoelen en samen genieten.

Kynologisch Adviesbureau Carlian Brauckmann, met respect voor hond en baas