Workshop Imitatieleren

Op 19 maart 2023 geef ik een workshop Imitatieleren.

Er zijn veel verschillende trainingsmethodes. Imitatieleren is een vorm van leren die je kunt gebruiken om nieuwe dingen aan te leren. Honden zijn in staat om mensen na te doen. De methode Do-as-I-do is ontwikkeld door Claudia Fugazza. Deze manier van trainen is heel goed in te passen in verschillende andere trainingsvormen.

Voor meer informatie vind je op deze pagina

Grasaren of kruipers

In de zomer kom je ze overal tegen, grasaren. Deze kruipers zijn de zaden van een grassoort. Voor honden kunnen deze zaden heel vervelend uitpakken.

Als de aren afbreken en in de vacht blijven hangen kunnen ze voor flinke verwondingen zorgen. De aren hebben weerhaakjes die ervoor zorgen dat als het puntje eenmaal ergens in een hondenvacht zit het aartje steeds verder naar boven zal kruipen. Uiteindelijk zal de kruiper door de huid heen het lichaam binnen dringen.

grasaren
Grasaren of kruipers

Vaak is dit in de poot of het oor. Ze kunnen zelfs achter het oog terechtkomen. Door hun weerhaakjes kruipen ze ook in het lichaam nog door, je kunt dan zien waar de kruiper onder de huid is gegaan maar je weet niet waar hij gebleven is. Het lichaam reageert dan met een ontstekingsreactie om de indringer te bestrijden.

Als zo’n kruiper onder de huid terecht komt zie je vaak dat de hond geïrriteerd reageert op een plekje op zijn poot. Soms kun je dan de aar nog uit de huid trekken. Soms zie je het pas als de kruiper er al langer in zit en er intussen een zwelling is ontstaan. De hond gaat dan kreupel lopen en gaan likken aan het wondje. Het is dan belangrijk om het wondje goed schoon te maken en te kijken of de kruiper er nog in zit. Soms is de aar door de huid heen gekropen en komt dan op een andere plaats weer tevoorschijn. Als het niet lukt om deze zelf te verwijderen dan kun je beter naar de dierenarts gaan. Ook als je twijfelt of de aar er nog in zit is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Deze heeft meer mogelijkheden om dit te bekijken, bijvoorbeeld met een echo.

Grasaar
Grasaar

Vooral langharige honden lopen het risico dat er een aar in de gehoorgang terechtkomt. Als je hond na de wandeling plotseling gaat schudden met zijn kop kun je zelf nakijken of je een aar kunt zien. Soms zit de aar al te ver in de gehoorgang, dan is het zaak om ze snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. De kruiper kan uiteindelijk het trommelvlies doorboren en dat onherstelbaar beschadigen. De dierenarts kan verder in het oor kijken en met een pincet de aar verwijderen. Als de kruiper al tegen het trommelvlies aanzit is het soms noodzakelijk om de hond een roesje te geven voor de aar verwijderd kan worden.

Grasaren
Grasaren

Het is bijna niet te doen om alle plaatsen waar deze grasaren groeien te vermijden. Het is dan ook verstandig om na de wandeling even te kijken of er geen kruipers in de vacht hangen. Dat is ook een mooi moment om te kijken of er geen teken op je hond zitten.

Tinley Gedragstherapie voor Dieren

Sinds 2 oktober ben ik als gedragstherapeut voor honden aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren.

Deze stap zorgt ervoor dat ik mezelf nog verder kan ontwikkelen als gedragstherapeut door samen met collega’s te sparren. Het delen van elkaars ervaring is een belangrijke aanvulling

Gedragstherapie voor dieren

Tinley Gedragstherapie voor Dieren is dé specialist in diergedrag. Er zijn zo’n 30 gedragstherapeuten bij aangesloten voor honden, katten, konijnen, paarden en papegaaien. De basis van de gedragstherapie is een kennis van wetenschappelijke inzichten en ervaring. Ook het respect voor dieren en mensen is een wezenlijk onderdeel van de visie van Tinley gedragstherapie. Iedere eigenaar en hond zijn uniek, iedere therapie zal daarom ook moeten passen bij de specifieke situatie.

Ik hoop in de toekomst veel klanten te kunnen helpen met het oplossen van het probleemgedrag van hun hond. Meer informatie vind je op de volgende pagina: gedragstherapieTinley Gedragstherapie voor Dieren

 

Hitteplan voor de hond

Hitteplan voor de hond

Honden zijn niet gebouwd op veel warmte. Sommige rassen kunnen er beter tegen dan anderen, maar iedere hond zal toch rustig aan moeten doen als het echt warm is.

Honden hebben nauwelijks mogelijk heden om te zweten, alleen de voetzolen bevatten zweetklieren. Hun koelsysteem bestaat voornamelijk uit hijgen. Door te hijgen kunnen ze hun temperatuur een beetje reguleren.

Niet doen:

  • Het belangrijkste is dat je zorgt dat je hond zich niet te druk maakt. Ga niet uitgebreid met hem wandelen als het warmer is dan 25 gr. Berg ook de ballen tijdelijk op, de opwinding van het spel zorgt ook al dat de hond snel oververhit raakt.
  • Hou er rekening mee dat de hond lager bij de grond staat, de stralingswarmte van het asfalt kan voor een kleine hond al teveel zijn. Ook het asfalt zelf kan brandwonden aan de poten geven als het echt heet is.
  • Ga dus ook niet fietsen met je hond, het asfalt is ook later op de dag nog warm. En de hond kan dan zijn temperatuur niet verlagen door zijn voetzolen.
  • Laat je hond nooit even in de auto achter. Het lijkt een open deur, maar toch overlijden er ieder jaar weer honden omdat de auto toch sneller in de zon kwam staan dan gepland. En ook in de schaduw kan de temperatuur hoog oplopen. Dit geldt ook voor andere kleine ruimtes zoals benches. Zorg dat die niet in de zon kunnen komen te staan.

Wel doen:

  • Zorg ervoor dat er een koele plek voor de hond beschikbaar is. Zet bijvoorbeeld de deur naar de hal of de badkamer open. De meeste honden vinden de koude tegelvloer heerlijk om op te liggen. Een koele plek in de tuin, lekker onder de bomen is ook prima.
  • Honden gaan vaak verliggen, ze zoeken dan een nieuw koel plekje om hun buik en liezen af te koelen. Dit is normaal, dwing ze niet om op één plek te blijven liggen.
  • Er zijn verschillende soorten verkoelingsmiddelen verkrijgbaar, zoals een koelmat of een koelband. Ook een fles met koud water in de mand kan al helpen.
  • Ga vroeg op de ochtend of later op de avond een lekker rustig snuffelwandelingetje maken. Als je een hele drukke hond hebt dan hou je hem gewoon een keer aangelijnd. Neem een flesje water mee voor onderweg en doe zelf ook lekker rustig aan.
  • Zorg ervoor dat ze voldoende drinken. Je kunt buiten een grote waterbak neerzetten, veel honden vinden dat erg lekker. Je kunt ook wat extra water over de maaltijd doen, dat drinken ze dan sowieso al extra.
  • Er zijn hele leuke zwembadjes voor honden te vinden. Laat ze daar lekker in pootjebaden of wat rondspetteren. Als je een hond laat zwemmen zorg dan dat hij daarna snel de schaduw opzoekt. Vaak sluit de vacht zich volledig als de hond nat is en dan kan de warmte helemaal niet weg.
  • Je kunt ook zorgen voor hondenijsjes. Vries wat bouillon in als ijsblokjes en geef dat om op de knabbelen. Ook een worteltje uit de ijskast is vaak erg lekker.

Wat te doen als hij onwel wordt:

Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, het kan toch een keer voorkomen dat je hond oververhit raakt. Hij gaat dan liggen en wil niet meer opstaan. Hij hijgt heel erg en is erg sloom. In het ergste geval kunnen ze zelfs buiten bewustzijn raken. Als dat gebeurt kun je het beste contact opnemen met de dierenarts. Verder kun je zelf de volgende dingen ondernemen:

  • Leg, indien mogelijk, de hond zo snel mogelijk op een koele plek.
  • Controleer de temperatuur van de hond. De temperatuur mag niet boven de 40 gr. uitkomen.
  • Koel de poten, buik en liezen af met lauw water. Gebruik geen ijskoud water, hierdoor sluiten de kleine adertjes in de huid zich onmiddellijk af en kan de huid nog geen warmte afgeven.
  • Geef kleine beetjes lauw water. Niet teveel ineens omdat de hond dat vaak onmiddellijk weer uitbraakt.
  • Gebruik natte handdoeken om de hond op neer te leggen.
  • Als je het niet vertrouwt bel onmiddellijk de dierenarts. Een heftige oververhitting kan behoorlijk wat schade aan de organen, zoals de nieren, veroorzaken.

En verder:

Geniet gewoon lekker van het warme weer, samen met je hond. Lekker chillen in de schaduw op het terras, zelf een koel glas drinken en je hond een lekker hondenijsje. Rustige, lome wandelingen in de schemering. Samen even rusten en luisteren naar de vogels. De hond heeft de tijd om even alle laatste snufjes op te doen en op zijn gemak de omgeving te verkennen.

 

Kynologisch Adviesbureau Carlian Brauckmann, met respect voor hond en baas