Yindi en imitatieleren

Workshop Leren door imiteren

De workshop Leren door imiteren, oftewel “Wat jij kan kan ik ook” is een kennismaking met een nieuwe trainingsmethode.

Dat honden leren door naar elkaar te kijken is in de praktijk wel bekend.  Maar dat ze ook volkomen nieuwe oefeningen kunnen leren door naar mensen te kijken is nog niet lang bewezen. Het is dan ook een uitdaging om te proberen deze vorm van leren in de praktijk te gaan gebruiken. De cursus zal bestaan uit een deel theorie en een deel praktijk. Het is ontzettend verrassend om te zien hoe snel honden dit op kunnen pikken!

Leren door imiteren
Leren door imiteren

De workshop is gebaseerd wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Boedapest. Adam Miklosi doet onderzoek naar sociaal leren en imitatiegedrag bij honden. Hierna heeft Claudia Fugazza de trainingsmethode Do-as-I-do ontwikkeld. Deze methode werkt vanuit het idee dat honden gedrag van mensen kunnen imiteren.

Tijdens de workshop zal de theoretische achtergrond van de methode behandeld worden. Ook gaan de deelnemers zelf met hun hond aan de slag.

Voor de honden die meedoen is wel een bepaald trainingsniveau vereist. De honden moeten sowieso sociaal zijn en het niet erg vinden als er vreemde mensen en hond in de buurt zijn. Ook is het belangrijk dat de hond op commando op zijn plaats kan blijven. Daarnaast is het de bedoeling dat de honden tenminste twee oefeningen kennen die de baas voor kan doen. Dat wil zeggen, op commando ergens op gaan staan, pootjes op een krukje zetten of in een kratje gaan zitten/staan. Deze oefening moet onder verbaal commando staan, het liefst met zo min mogelijk lichaamstaal.

Kynologisch Adviesbureau Carlian Brauckmann, met respect voor hond en baas