Gedragstherapie voor honden
In het verleden waren honden dieren die op het erf liepen, huis en haard bewaakten en de restjes van tafel mochten eten. Tegenwoordig zijn honden een onderdeel van het gezin geworden. De eisen die tegenwoordig gesteld worden aan honden zijn veel hoger dan in het verleden. Veel honden leven in een drukke omgeving met veel prikkels. Ze moeten zich aanpassen aan het leven in een samenleving die bepaalde eisen stelt.
Probleem ontstaat soms uit natuurlijk gedrag van de hond. Bijvoorbeeld een waakhond blaf, daar is hij voor gefokt. Maar in een woonwijk is dat niet altijd gewenst. Het najagen van katten door honden die gefokt zijn om ongedierte te bestrijden is volkomen normaal, maar wordt door de buren niet altijd gewaardeerd!
Ook vinden wij het tegenwoordig belangrijk dat de hond gelukkig is. De opvoeding met behulp van de krant en een slipketting is echt niet meer van deze tijd. Maar over wat daar nu voor in de plaats is gekomen is niet altijd even duidelijk. Er zijn ongelofelijk veel boeken op de markt, het internet staat vol met tips en de televisie zendt volop programma’s uit met de “beste opvoedmethode”. In deze zee van informatie is het niet eenvoudig om jouw eigen methode te vinden.
Door al deze onduidelijkheden ontstaan soms problemen. Niet iedere hond is in staat om goed om te gaan met de vrijheden die er tegenwoordig gegeven worden. Niet iedere hond kan zich redden in een gezin met veel drukte, weinig tijd voor de hond en onduidelijke regels. Ook weten mensen soms niet meer wat een hond eigenlijk nodig heeft. En als er dan grenzen overschreden worden die echt niet meer getolereerd kunnen worden is het niet altijd eenvoudig om de juiste weg terug te vinden.
Dan is het prettig om hulp te zoeken bij een gecertificeerd gedragstherapeut voor honden. Zij kunnen je helpen bij het zoeken van de juiste manier om de hond een tot prettige huisgenoot op te voeden.
Gedragsproblemen
Er zijn veel gedragsproblemen waarbij een gedragstherapeut een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het probleemgedrag. Bv:
· Het najagen van fietsers, joggers of katten.
· Het uitvallen naar andere honden aan de lijn.
· Blaffen tijdens het alleen blijven.
· Angst voor onweer of vuurwerk.
· Het niet alleen kunnen zijn.
· vernielen van spullen en meubilair.
Hoezo, mag niet?