Workshop Imitatieleren

Op zondag 19 maart is er de workshop Leren door Imiteren. Het is een leuke dag om meer te leren over hoe honden kunnen leren.

Op deze dag leer je hoe je imitatieleren kunt gebruiken in je dagelijkse omgang met je hond. Het is een manier van trainen die goed aansluit bij de positieve trainingsmethodes.

Dat honden leren door naar elkaar te kijken is in de praktijk wel bekend.  Maar dat ze ook volkomen nieuwe oefeningen kunnen leren door naar mensen te kijken is nog niet zo bekend. Het is dan ook een uitdaging om te proberen deze vorm van leren in de praktijk te gaan gebruiken. De cursus zal bestaan uit een gedeelte theorie en een groot deel praktijk. Het is ontzettend verrassend om te zien hoe snel honden dit op kunnen pikken!

 

 

De workshop is gebaseerd wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Boedapest. Adam Miklosi doet onderzoek naar sociaal leren en imitatiegedrag bij honden. Hierna heeft Claudia Fugazza de trainingsmethode Do-as-I-do ontwikkeld. Deze methode werkt vanuit het idee dat honden gedrag van mensen kunnen imiteren.
Tijdens de workshop zal de theoretische achtergrond van de methode behandeld worden. Ook gaan de deelnemers zelf met hun hond aan de slag.

Carlian en Yindi


Voor de honden die meedoen is wel een bepaald trainingsniveau vereist. De honden moeten sowieso sociaal zijn en het niet erg vinden als er vreemde mensen en hond in de buurt zijn. Ook is het belangrijk dat de hond op commando op zijn plaats kan blijven. Daarnaast is het de bedoeling dat de honden tenminste twee oefeningen kennen die de baas voor kan doen. Dat wil zeggen, op commando ergens op gaan staan, pootjes op een krukje zetten of in een kratje gaan zitten/staan. Deze oefening moet onder verbaal commando staan, het liefst met zo min mogelijk lichaamstaal.

De workshop duurt van 10 .00 tot 16.00 uur. De kosten bedragen € 95,-. Dat is inclusief koffie/thee en een lunch. Ook krijgt iedereen een trainingshandleiding mee naar huis. De workshop wordt gegeven in Heinkenszand bij Stal Vermue, Plattendijk 3.

Het is ook mogelijk om zonder hond te komen. De kosten voor toeschouwers bedragen € 45,50.

Lijkt het je leuk maar wil je meer weten? Stuur dan een mailtje met je vraag of neem telefonisch contact op.

Kynologisch Adviesbureau Carlian Brauckmann,