Iedereen weet dat vuurwerk en dieren niet goed samengaan. Honden (en ook katten en paarden ) kunnen soms zo erg schrikken dat ze er echt een trauma aan overhouden en de rest van hun leven bang blijven voor harde geluiden. Helemaal voorkomen kun je dit nooit, maar je kunt wel wat voorzorgsmaatregelen nemen.
Uitlaten met oud en nieuw
Zorg dat je de dag voor oude jaar uitgebreid met je hond uitgaat. Dan kan hij op oudejaar best een dagje wat minder uitgelaten worden. Als je de mogelijkheid hebt, kies er dan voor om even met de auto naar een plaats te rijden waarvan je weet dat er weinig vuurwerk afgeschoten wordt. Laat hem daar even lekker rennen, dan heeft hij de rest van de dag genoeg aan een rondje naar de boom en weer terug.
Houd je hond aan de lijn uit als je merkt dat hij het spannend vindt. In een drukke buurt of woonwijk kun je ze beter helemaal niet loslaten, die ene dag kunnen ze best een keertje zonder. Als ze een keer echt schrikken en wegschieten duurt het heel lang om dit te herstellen. Ze zullen dan vluchten gaan zien als een goede manier om met schrik om te gaan. Het is heel erg zelfbelonend gedrag, de opluchting na het vluchten is een hele sterke beloning.
Let op de lichaamstaal van de hond. Kijk naar zijn houding om te zien of hij op zijn gemak is. Staart laag, oren naar achter en soms ook pootje heffen of hijgen zijn signalen dat hij het spannend vindt. Als je deze signalen ziet, haal je hond uit de situatie weg en ga naar huis. Neem gewoon geen risico dat hij echt bang wordt en wil gaan vluchten. Probeer er geen vuurwerktraining van te maken, de kans dat het fout gaat en de hond angst ontwikkeld is te groot. Op de onderstaande foto kun je zien dat de pup wat ongerust is, het staartje hangt slap en de oren staan wat naar achter. Haar oma heeft het allemaal al eens meegemaakt.
Als je hond toch geschrokken is van het vuurwerk ga hier dan zo rustig mogelijk mee om. Probeer zijn angst niet de bevestigen door er teveel op in te gaan, maar negeer hem niet. Als je de hond volledig negeert zal hij zich in de steek gelaten voelen en nog banger worden. Je kunt hem rustig toespreken en dicht bij je houden.
Angst is een emotie en die kun je niet versterken door beloning. Je kunt wel het gedrag versterken door er verkeerd op te reageren. Dus als hij steun komt zoeken is dat prima. Maar als hij wil vluchten hou je hem rustig tegen. Haal hem wel weg bij het vuurwerk. Als je onderweg naar huis was blijf dan even staan en kijk of hij daar wil kalmeren. Probeer hem af te leiden met een spelletje, of een klein snoepje. Laat hem eerst een oefening uitvoeren die hij goed kent, zoals ZIT. Dan kun je hem belonen voor zijn aandacht voor jou. Als hij graag dicht bij je wil blijven, is dat prima. Je wilt dat hij bij jou komt voor steun en niet naar huis vlucht. Ga dan langzaam naar huis. Sta onderweg even stil en kijk of hij misschien even ergens wil snuffelen, probeer of hij nog iets lekkers lust. Soms zijn honden zo geschrokken dat ze absoluut niets meer willen eten en ook geen enkele aandacht hebben voor de baas. Ga dan rustig naar huis.
Oudejaarsavond
Als je hond niet bang is hoef je niet veel extra maatregelen te nemen. Zorg dat hij is uitgelaten en heeft gegeten. En laat hem niet zonder toezicht alleen thuis. Verder zijn er een paar zaken die je kunt doen om het voor hem ook een leuke avond te laten worden.
- Haal iets lekkers in huis waar hij een tijdje mee bezig is. Vul bijvoorbeeld een kong met wat brokjes en leverworst.
- Of maak een cadeau doos. Je vult een doos met wc-rollen, papierproppen en eierdozen. Daartussen verstop je wat brokjes. En wat echt lekkere snoepjes of worst. Deze doos kun je hem rond kwart voor twaalf geven, dan heeft hij het simpelweg te druk om zich zorgen te maken om het vuurwerk en al die mensen die ineens rond gaan lopen.
Daarnaast zijn er wat dingen die je kunt doen om te voorkomen dat hij angstig wordt, en dit zijn ook dingen die je kunt doen als een hond al wat nerveus is.
- Zorg dat je de gordijnen dicht doet en televisie aan. Dat zorgt dat ervoor dat er al geluiden zijn en dat de lichtflitsen niet te fel binnenkomen.
- Zorg voor een veilige plek. Bijvoorbeeld zijn eigen bench waar je een deken over heen legt om het nog wat veiliger te doen lijken. Of zet de deur naar de badkamer open. Laat hem zich terugtrekken als hij dat liever wil. Misschien is er een ruimte in huis zonder ramen, dat geeft ook extra rust. Dwing hem dan niet bij je in de buurt te blijven, maar laat hem zijn eigen plek zoeken.
- Als de hond steun komt zoeken en tegen je aan komt liggen, laat hem dan lekker liggen. Ook hier, zoek een middenweg tussen de angst negeren en de hond wegsturen. Hij hoeft niet op schoot te komen zitten trillen, maar gewoon tegen je aanliggen is prima. Je kunt hem dan rustig aaien en geruststellend toespreken.
- En pas heel goed op rond 12 uur. Laat niet even de deur openstaan als je naar buiten gaat om de buren gedag te zeggen. Een hond in paniek is heel snel verdwenen!
Hulpmiddelen
Mocht je merken dat de hond toch echt bang is kun je proberen hem te helpen met wat medicijnen. Er zijn verschillende middeltjes in de handel die je hond wat rustiger maken. Niet ieder middel helpt bij iedere hond. De middelen variëren in werking, het ene middel is geschikt voor lichte stress, terwijl het andere middel beter werkt als je hond echt bang is. Voor veel middelen geldt ook dat je hier al ruim van te voren mee moet beginnen om te zorgen dat het werkt tijdens oud en nieuw.
- Zylkene: dit is een voedingssupplement. Het is gebaseerd op een stof die uit melkeiwit gehaald wordt. Hier moet je tijdig mee beginnen omdat het even nodig heeft om volledig te werken. Dit middel kun je kopen bij de dierenwinkels.
- Adaptil verstuiver: dit is een middel dat werkt op de natuurlijke stof (feromoon) die de moeder afscheidt tijdens de zoogperiode. Het werkt rustgevend en is ook geschikt voor langere periodes. Dit is ook gewoon te koop bij de dierenwinkel.
- Adaptil tabeltten: deze tabletten bevatten verschillende stoffen die je hond wat minder gevoelig maakt voor stressvolle situaties.
- Telizen: met dit middel moet je nu al starten, voor de ergste stress bereikt wordt. Het bevordert de ontspanning en helpt de hond sneller te herstellen van schrik. Tijdens oud en nieuw kan de dosis worden opgehoogd. Dit middel moet bij de dierenarts besteld worden.
- Puur Tranquil en Puur Nervo: dit zijn middelen die gebaseerd zijn op verschillende kruiden.
- Thundershirt. Dit is een soort jasje voor honden dat erg strak om zijn lijf zit. Dit heeft dezelfde werking als het inbakeren van baby’s.
Als deze middelen allemaal niet voldoende zijn kun je bij de dierenarts vragen om de volgende medicijnen:
- Met Pexion kun je al een aantal weken van te voren beginnen, dit voorkomt dat de hond steeds banger wordt van de knallen die in december al te horen zijn.
- Sileo gebruik je vooral rond oudjaar zelf, dit versuft de honden zodanig dat ze geen last meer hebben van de knallen.
Mocht je hier wat meer over willen weten dan kun je altijd even contact met me opnemen.
Als laatste is het van belang om je gezonde verstand te gebruiken. Dus geen grote hoeveelheden vette oliebollen geven, niet gezellig je pupje meenemen om buiten vuurwerk te bekijken en met Nieuwjaar goed oppassen dat de hond geen oude vuurwerkrestjes opeet.
Mocht je hond echt extreem bang zijn neem dan contact op met een hondengedragstherapeut. Doe dit dan in het voorjaar zodat je de hele zomer en najaar de tijd hebt om te werken aan zijn angst.
Het artikel mag gebruikt worden, maar graag met bronvermelding en een bericht dat het gebruikt wordt aan KynoCB.